Dragana Svitlica je trenutno jedina žena zavarivač u kompaniji Šinvoz. Iako se zavarivanje šablonski svrstava u muške poslove, Dragana je uspela da razbije predrasude, i savlada veštine zavarivanja u rekordnom roku. Poosle dvomesečne obuke u školi i proizvodnom pogonu, i dobijenih atesta, Dragana zavaruje rame uz rame sa svojim kolegama u pogonu.

„U početku je svima bilo čudno, ali su me kolege brzo prihvatile i pomogle mi da se snađem u obavljanju radnih zadataka. Zavarivanje nije težak posao, ili makar meni ne izgleda teško. Veoma je važno da imate mirnu glavu i mirnu ruku. Najvažnije je da budete potpuno koncentrisani na ono što radite. Svoje probleme morate zaboraviti kada ulazite u proizvodni pogon. Čim nisam fokusirana, desi se greška. – objašnjava naša mlada radnica. Napominje da u praksi nije baš čest slučaj da se levoruki ljudi bave ovim zanimanjem, pa je zbog toga još kad se stidljivo prvi put pojavila na praksi za zavarivača, bila posebno zanimljiva jer je levoruka. Danas već pravi varove dostojne vrhunskih majstora.

„Ovaj posao mi ide od ruke, lepo mi je u proizvodnji, i mogu da menjam sebe samo na bolje“.

Od nedavno  nije jedina dama koja zavaruje u proizvodnji kompanije Šinvoz. Pridružile su joj se koleginice Jelena Marčićev i Margita Detki.

– Slagala bih, ako kažem da nisam imala bojazan, kako će sve to izgledati n

a novom radnom mestu, s obzirom na to da žene zavarivači nisu baš česta pojava u praksi. Kolege su me, međutim, od prvog dana prihvatile i to mi je veliki oslonac, da učim i dalje napredujem u poslu koji nije nimalo lak, ali je sa druge strane veoma cenjen – ističe Dragana. 

Kompanija Šinvoz planira, u narednom periodu, da omogući ženama da se oprobaju u tradicionalno „muškim“ zanimanjima, a Dragana, Jelena i Margita  su odličan primer da je to svakako moguće i realno.