Noć istraživača predstavlja najveću i najzabavniju promociju nauke i naučnika na svetu. Jednodnevni spektakl koji se istog dana održava u celoj Evropi, kroz dinamične i interaktivne aktivnosti spaja nauku sa zabavom i igrom i povezuje magično i stvarno. Programi Noći istraživača su novi, atraktivni, interaktivni, prilagođeni svim uzrastima, i ne zahtevaju prethodno usko stručno obrazovanje.

Posetioci su imali priliku da  dođu u kontakt sa opremom i mašinama, ali pre svega da se sretnu sa stručnjacima licem u lice.

Na ovogodišnjoj Noći istraživača bilo je predstavljeno 46 radionica, deset predavača, i 2 specijalna gosta. Tema ovogodišnje Noći istraživača bila je „Globalne konekcije“. Organizator Noći istraživača  u Zrenjaninu bila je Visoka tehnička škola strukovnih studija u Zrenjaninu, a manifestacija je održana 27.09.2019, u Kulturnom centru Zrenjanina.

Šinvoz DOO Zrenjanin je učestvovao na ovogodišnjoj Noći istraživača sa prezentacijom kontrolera upravljanja elektromotornog voza. Više stotina dece osnovnoškolskog uzrasta je posetilo instalaciju i upoznalo se sa principima pokretanja elektromotornih vozova.